Normal_studie__studeren__lezen

Dit jaar verandert de campagne Nederland Leest. Zo verdwijnt de scholierenpocket voor havo/vwo. Daarvoor in de plaats komt Nederland Leest Junior, dat zich richt op groepen 1 en 8 en vmbo 1 en 2. Voor de oudere middelbare scholieren verschijnt tijdens Literatour de verhalenbundel 3PAK, inclusief bijpassend lesmateriaal. Dat meldt Stichting Lezen.

De scholierenpocket voortgezet onderwijs verdwijnt, maar de bibliotheek kan wel nog steeds afspraken maken met docenten over de inkoop van de titels die centraal staan tijdens Nederland Leest. Dit is dan wel tegen het reguliere tarief en zonder lesmaterialen. Er verschijnt dit jaar wel ander lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs, namelijk de bundel 3PAK. Speciaal voor deze bundel schrijven Mirjam Mous, Helen Vreeswijk en Alex Boogers elk een verhaal. Deze bundel is ook in te zetten op het vmbo.

Nieuw dit jaar is dat begin september iedere sectie Nederlands een Literatour-pakket ontvangt. Hierin zit een klassenpakket van 3PAK, twee affiches en een speciale uitgave van het tijdschrift Lezen. Daarnaast zijn twee van de verhalen tijdens de campagne online te lezen. Het derde verhaal is samen met de eerste twee te vinden in de bundel, die tijdens de campagne wordt uitgedeeld in boekhandel en bibliotheek.

Sinds vorig jaar hebben leerlingen uit de bovenbouw van vmbo, havo en vwo hun eigen campagneweek waarin literatuur tot leven komt. De Literatour is uitgegroeid tot een volwaardige Boekenweek voor jongeren met een eigen prijs, schrijvers in de klas, een geschenk en andere leuke extra’s. De Literatour is dit jaar van 19 tot en met 25 september.

© Nationale Onderwijsgids