Normal_examen_multiple_choice

De 29e editie van de jaarlijkse eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zit er op. Het was een editie om niet snel te vergeten: alle records werden verbroken. Dit meldt LAKS.

In totaal namen dit jaar circa 210.000 kandidaten deel aan de eindexamens. Kandidaten konden klachten indienen over de inhoud en de organisatie van zowel de digitale als de schriftelijke examens. Aan het einde van de laatste examendag stond de teller op 203.147 klachten. Nog nooit eerder kwamen er zoveel klachten binnen bij het LAKS. Voor het eerst gingen de meeste klachten niet over het vwo examen Nederlands, maar kreeg het havo examen Engels die twijfelachtige eer. Sterker nog, met 26258 is dit het examen waar het meeste over geklaagd is ooit. 
 
Alle klachten en vragen zijn kritisch bekeken en beoordeeld. Dagelijks is er contact geweest met het College voor Toetsen en Examens (CvTE) om de klachten te bespreken. Een aantal daarvan zijn gegrond verklaard, en hebben er mede toe geleid dat er tot nu toe maar liefst 26 aanvullingen op de correctievoorschriften zijn gepubliceerd. 
 
Naast de inhoudelijke klachten is het LAKS druk bezig geweest om actie te ondernemen naar aanleiding van klachten over de organisatie van de examens. Ons team van scholieren heeft in samenwerking met de Inspectie van Onderwijs (IvO) talloze scholieren geholpen, onder andere bij het onrechtmatig uitsluiten van deelname aan het examen en het ontbreken van belangrijke errata bij de examens.
 
Komende tijd blijft het LAKS in gesprek met het Cito en het CvTE over de klachten die zijn binnen gekomen. Deze instanties bepalen de norm van de examens. De definitieve normeringen worden op 16 juni bekend gemaakt. Dan krijgen de eindexamenkandidaten te horen of ze geslaagd zijn. 
 
© Nationale Onderwijsgids