Normal_drank__wijn__drinken__drankje

Sinds 1 januari 2014 mogen jongeren onder de achttien jaar geen alcohol drinken, maar veertig procent van de ouders vindt dat die leeftijdsgrens wel weer omlaag mag naar zestien jaar. Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights onder duizend mensen, meldt RTL Nieuws. 

Vooral moeders zijn voorstander van een aanpassing van de leeftijdsgrens. Hoewel, voor sterke drank moet de grens wel op achttien jaar blijven staan, zo stelt een ruime meerderheid van de ouders. De meeste kinderen tussen de veertien en zeventien jaar mogen thuis geen alcohol nuttigen. 87 procent van de veertienjarigen moet thuis het bier of de wijn laten staan, net als 71 procent van de vijftienjarigen.

Bij één op de vier gezinnen levert het naleven van de huisregels wel eens irritaties op. Ouders vinden het vooral lastig om standvastig te zijn op bezoek bij vrienden die andere regels hebben.

Wim van Dalen van het Nederlands instituut voor alcoholbeleid STAP hoort regelmatig dat ouders het lastig hebben met het drankgebruik bij hun kinderen. "Gelukkig staan ouders er niet alleen in. Schoolfeesten zijn grotendeels alcoholvrij en ook supermarkten zeggen: wij verkopen niet onder de 18”, aldus Van Dalen.

© Nationale Onderwijsgids