Normal_spaarvarken_sparen_geld

Deze maand is het Nibud gestart met haar dertiende landelijke scholieren onderzoek. Met dit onderzoek houdt de organisatie de uitgaven van scholieren tussen de 12 en 18 jaar in de gaten. Voor het onderzoek worden duizenden middelbare scholieren gevraagd een online vragenlijst in te vullen over hoe zij omgaan met geld. Dit jaar komt ook armoede aan bod. Dat meldt Nibud.

Nibud vindt het belangrijk om in de gaten te houden hoe scholieren met geld omgaan. Hierbij valt te denken aan: wat hebben ze van hun ouders geleerd, krijgen ze al het geld van hun ouders, of werken ze voor hun geld? En wat doen ze met hun geld? Zo worden de scholieren in de vragenlijst gevraagd of zij zak- en/of kleedgeld ontvangen en wat zij hiervan kopen.

Deze editie worden ook vragen stellen over armoede. Nibud is een samenwerking gestart met Nationaal Fonds Kinderhulp om de armoede onder jongeren in Nederland in kaart te brengen. Aan de scholieren wordt onder andere gevraagd of ze bepaalde dingen niet kunnen doen omdat hun ouders te weinig geld hebben. Nibud hoopt na de zomer het rapport met de uitkomsten te kunnen publiceren.

© Nationale Onderwijsgids