Normal_youtube_logo

YouTube-filmpjes kijken werkt beter dan een boek lezen. Leerlingen die filmpjes over natuurkunde keken, maakten de aansluitende toets beter dan leerlingen die het handboek lazen. Dat blijkt uit onderzoek van statisticus en socioloog Manfred te Grotenhuis, meldt de Radboud Universiteit.

Uit het onderzoek blijkt dat leerlingen gemiddeld 10 procent beter scoorden op de toetsen als zij filmpjes bekeken. Dat is ongeveer een punt hoger. Daaruit blijkt de meerwaarde van het gebruik van instruerende video's tijdens de natuurkundeles.
 
Het onderzoek werd gedaan onder twee vwo-klassen uit het vijfde en het zesde jaar door vwo-leerling Nico van de Mortel. Deze initiatiefnemer voor het onderzoek wilde voor zijn profielwerkstuk voor het Willibrord Gymnasium in Deurne onderzoeken of een les met YouTube-video's betere resultaten zou opleveren op een natuurkundetoets dan het lezen van een schoolboek. Voor het verwerken van de statistieken nam hij contact op met Te Grotenhuis. De ene helft van de vwo-leerlingen las het handboek en de andere helft keek YouTube-filmpjes over het onderwerp. Direct daarna werd een toets afgenomen. Twee weken later werd de onderzoeksopzet omgedraaid en kregen de leerlingen uit de eerste groep de filmpjes te zien terwijl de andere helft nu het boek las.
 
Vervolgonderzoek richt zich op studenten die stage lopen op een middelbare school. Hierbij wordt het onderzoek uitgebreid naar meer vakken en meer leerlingen.
 
© Nationale Onderwijsgids