Normal_academie_gebouw_rug_groningen_broereplein_2

Vanaf september 2016 opent de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de deuren  voor slimme leerlingen van vwo 6. Als zij zich vervelen in hun eindexamenjaar kunnen de scholieren vier maanden hoor- of werkcolleges volgen aan de universiteit, zonder dat zij hiervoor al een diploma nodig hebben. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Volgens Arjen Dijkstra, coördinator van de Scholierenacademie van de RUG, is het programma ontwikkeld voor scholieren uit vwo 6 die zich op school stierlijk vervelen. De leerlingen kunnen voor hun werk alvast studiepunten verdienen door de bijbehorende tentamens te halen. Deze studiepunten worden bijgeschreven als ze officieel aan de RUG gaan studeren. Als ze besluiten naar een andere universiteit te gaan, dan krijgen ze voor de behaalde studiepunten een certificaat mee.
 
Per week is een leerling ongeveer een dag kwijt aan het volgen van colleges. Welke colleges scholieren willen volgen, kunnen ze zelf aangeven. De haalbaarheid hiervan hangt mede af van de medewerking en de werkdruk van de docenten. 
 
© Nationale Onderwijsgids