Normal_rookverbod

In het onderwijs wordt steeds meer gedaan om jongeren van het roken af te houden en dat is van groot belang, want roken kost de samenleving in totaal tussen de 21 en 43 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit berekeningen van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van Stichting Eindspel Tabak. 

SEO heeft de kosten berekend aan de hand van bijvoorbeeld de waarde van verloren levensjaren, verlies van kwaliteit van leven, productieverlies en zorgkosten. Baten zijn onder andere AOW- en pensioenuitkeringen die niet betaald hoeven te worden bij vroegtijdig overlijden. Gemiddeld sterven in Nederland 20.000 mensen per jaar aan de gevolgen van roken.

Om te voorkomen dat jongeren in contact komen met tabak streeft de stichting Eindspel Tabak naar een rookverbod voor mensen die na een nog te kiezen jaar worden geboren, of een verbod om aan deze mensen tabak te leveren. Mogelijk is dat het jaar 2017. De Tweede Kamer heeft al ingestemd om in vijf jaar tijd een volledig rookverbod op scholen te realiseren.

Roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De overheid voert daarom een tabaksontmoedigingsbeleid om het aantal rokers in Nederland te verlagen, om meerokers te beschermen tegen tabaksrook en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. 

© Nationale Onderwijsgids