Normal_jongeren__telefoon__mobiel__communiceren__sms__whatsapp__puber__vo__po

Scholen kunnen een ondersteunende rol spelen in het gebruik van sociale media onder jongeren en de jongeren leren hier op een gezonde manier mee om te gaan. Dat zegt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in antwoord op Kamervragen van Kamerlid Volp (PvdA) en staatssecretaris Dekker van Onderwijs over verslaving aan sociale media. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een publicatie van het CBS over aantal jongeren dat verslaafd zegt te zijn aan sociale media.

Volgens Van Rijn zijn jongeren beter voorbereid op participatie in de maatschappij door op een goede en veilige manier om te kunnen gaan met (de ontwikkelingen in de) diverse vormen van media. Ouders hebben hier een grote rol in, door zelf het goede voorbeeld te geven, extreem gebruik van sociale media te signaleren en met hun kinderen te bespreken. Ook scholen kunnen hierbij ondersteunen, door bijvoorbeeld programma's als Mediawijsheid en Gezonde School in te zetten. Deze programma's worden ondersteund vanuit de ministeries OCW en VWS.

De ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid werken nauw samen op het gebied van gezondheidsbevordering in en rondom het onderwijs. De inzet op gezond mediagebruik is hier een onderdeel van. Van Rijn heeft laten weten dat hij samen met zijn collega's van OCW na de zomer van 2016 de Kamer zal informeren over hun visie en inzet op Gezonde School vanaf 2017 en verder.

Een overzicht van reguliere onderwijsprogramma's voor het omgaan met media is te vinden op www.mediawijsheid.nl. Daarnaast is een overzicht van onderwijsprogramma's op omgaan met media in relatie tot specifieke gezondheidsvaardigheden te vinden in de database van Gezonde School. 

©Nationale Onderwijsgids