Normal_asielkind

Leerplichtige asielzoekerskinderen moeten ook in de noodopvang onderwijs krijgen. Dat is nodig omdat deze kinderen maandenlang in de tijdelijke opvang verblijven. Normaal gesproken is onderwijs alleen bedoeld voor de ‘statushouders’, vluchtelingen die zeker in Nederland mogen blijven. Dat meldt de NOS. 

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil dat gemeenten leegstaande gebouwen ombouwen tot schoollokalen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarnaast kunnen PABO-afgestudeerden les geven aan de asielzoekers. De bewindsman schrijft hierover in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor jonge vluchtelingen is de noodopvang een geschikte plek om het basisonderwijs te volgen. Voor oudere kinderen wordt een middelbare school gezocht. Het gaat dit jaar om ongeveer 4901 kinderen tussen de vier en elf jaar en 5920 jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar. De verwachting is dat er volgend jaar 13.000 leerplichtige asielkinderen zijn, aldus Dekker.

Een woordvoerder van Dekker benadrukt dat de kinderen wel enkele maanden in de noodopvang moeten zitten, anders is het niet zinvol om een lesprogramma te starten. Bovendien moeten er genoeg leerlingen zijn.

© Nationale Onderwijsgids