Normal_frankrijk__frans__vlag

Vandaag is de tweede nationale Dag van de Franse Taal. Deze dag is in het leven geroepen om het economische en culturele belang van de Franse taal in Nederland te onderstrepen. Ruim 400 middelbare scholen, waardoor naar schatting zo’n 400.000 leerlingen, zullen vandaag op een feestelijke en ludieke wijze extra aandacht besteden aan de Franse taal en cultuur. Dat meldt de Ronde Tafel Frans.

Volgens promovenda Marjolijn Voogel leren minder leerlingen op school goed Frans, terwijl het aantal Nederlandse kandidaten dat opgaat voor het internationale DELF-examen Frans stijgt. Daarom is er vandaag niet alleen in de lessen Frans extra aandacht voor de taal en cultuur, maar ook bij vakken als geschiedenis, economie, beeldende vorming en techniek. De Ronde Tafel riep leerlingen op om die dag in blauw – wit – rood naar school te komen.

Met het thema van dit jaar (La planète francophone) ligt de nadruk niet alleen op Frankrijk, maar ook op bijna 40 andere landen in de wereld waar Frans gesproken wordt. Volgens nieuwe berekeningen, zegt de Ronde Tafel Frans, zal het aantal Franstaligen de komende jaren namelijk van 220 naar 750 miljoen stijgen, terwijl het aantal Chinees- en Engelstaligen volgens demografische berekeningen zou dalen. Volgens de Ronde Tafel Frans zal mede door de opkomende groeimarkt in Afrika het Frans rond 2050 één van de meest gesproken talen ter wereld zijn. België en Frankrijk behoren daarnaast tot de belangrijkste handelspartners van Nederland en dus zal er op 12 november ook in het bedrijfsleven extra aandacht zijn voor de Dag van de Franse Taal.

De Ronde Tafel Frans is een samenwerkingsverband van het Europees Platform-Nuffic, de Alliances françaises, het Institut français des Pays-Bas, het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland en de Sectie Frans van Levende Talen.

© Nationale Onderwijsgids