Normal_diploma435

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen voor de invoering van een maatwerkdiploma voor het voortgezet onderwijs. Dit diploma zou in het schooljaar 2016-2017 ingevoerd moeten worden. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zegt te vrezen voor een overhaaste invoering van het maatwerkdiploma. Dat meldt LAKS.

Het maatwerkdiploma maakt het voor scholieren mogelijk om vakken op verschillende niveaus te volgen en af te sluiten. Hierdoor moet het onderwijs beter aansluiten op het verschil tussen leerling en kunnen leerlingen onderwijs op hun eigen tempo en niveau volgen. Andrej Josic, voorzitter van het LAKS benadrukt dat de organisatie een groot voorstander is van een dergelijk diploma. “Op dit moment is deze hele ontwikkeling echter in een sneltreinvaart gaande. Er zijn nog te veel zaken onduidelijk waardoor scholieren juist de dupe kunnen worden.”

Het LAKS stelt voorop dat er eerst eventuele afspraken met het vervolgonderwijs gemaakt moeten worden over hun selectieprocedures. Vervolgopleidingen kunnen namelijk strengere selectie-eisen gaan stellen voor toekomstige studenten. Het LAKS wil hiermee voorkomen dat een hbo-opleiding eist dat een toekomstige hbo-student Nederlands op vwo niveau heeft afgerond. Ook moet er volgens het LAKS rekening gehouden worden met het toetsingskader van de commissie Dijsselbloem. Daarnaast wil de organisatie dat eerst bekeken wordt wie bepaalt op welk niveau een scholier een vak volgt, op welke manier de waarde van een diploma gewaarborgd wordt en hoe de scholen deze ingrijpende verandering moet organiseren. 

© Nationale Onderwijsgids