Normal_reanimatie_dummie

De vestiging Lariks van de christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen geeft de leerlingen reanimatielessen. De middelbare school heeft een driejarige samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Hartstichting. De lessen worden door de docenten zelf gegeven, die een cursus tot reanimatie-instructeur hebben gevolgd. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

De jongeren leren via de '6-minutenles' hoe ze borstcompressies kunnen toepassen, mond-op-mond-beademing moeten geven en hoe ze een defibrillator (AED) moeten gebruiken. De jongeren leren in 4 lesuren war ze moeten doen bij een hartstilstand. Vorig jaar werd een proef gehouden met reanimatieonderwijs waar de leerlingen en docenten van de middelbare school aan meededen. Volgens docente biologie, Lisa Mulder, waren de leerlingen erg enthousiast om te leren reanimeren.

De Hartstichting stimuleert reanimatieonderwijs op school. Ze bieden middelbare scholen een uitgebreid lesprogramma aan waarin de scholieren leren reanimeren en een AED bedienen. De Hartstichting benadrukt dat het van groot belang is dat ook jongeren een hartstilstand kunnen herkennen en leren reanimeren. Vanaf 14 jaar zijn jongeren fysiek en mentaal in staat om te reanimeren en een AED te gebruiken. Daarom stimuleert de Hartstichting reanimatielessen op de middelbare school. 

© Nationale Onderwijsgids