Logo_beeldmerk_eu-voorzitterschap_2016

Studenten van de Universiteit Amsterdam hebben een lesprogramma ontwikkeld voor middelbare scholieren over de EU. Met dit lesprogramma kunnen scholen aandacht besteden aan verschillende thema's rond de EU. De lessen zijn gemaakt omdat Nederland volgend jaar voorzitter is van de EU, met Amsterdam als gaststad. Dit meldt de UvA.

Ruim twintig studenten van de opleidingen Europese Studies, Geschiedenis en Politicologie zijn bezig geweest met het ontwikkelen van het lesmateriaal. In ieder geval twintig middelbare scholen in Amsterdam en de regio zullen van het lesprogramma gebruik maken. Samen met vakdocenten van de middelbare scholen hebben de studenten lessen gemaakt rond diverse thema's, zoals vrede en veiligheid, de interne markt, de Europese meertaligheid en het ontstaan van de Euro. De studenten zullen zelf in de klas ondersteuning bieden als onderwijsassistent.

Als onderdeel van het lesprogramma komt een van de Europese ambtenaren die tijdens het voorzitterschap in Amsterdam zijn een gastles verzorgen in de klas. Zij gaan met de leerlingen in discussie over het belang van Europa voor het dagelijks leven en de toekomst van de jongeren.

Leerlingen van het St. Nicolaaslyceum kregen deze week als eerste les over de EU. Tijdens deze kick-off les maakten docenten van de deelnemende scholen en de studenten kennis met elkaar. De komende maanden gaan zij samen aan de slag met het speciale lesprogramma.

© Nationale Onderwijsgids