Normal_copyright_stockfreeimages_studie_opdracht_gsm_klas

Wethouder Simone Kukenheim van Onderwijs heeft het vertrouwen in de schoolbesturen, vertegenwoordigd door koepel Osvo, opgezegd. De wethouder heeft er geen vertrouwen meer in dat de scholenkoepel de problemen rond het nieuwe lotingssysteem gaat oplossen. Vooral nadat bekend werd dat tientallen kinderen niet in het lotingssysteem waren opgenomen en dus nog niet weten naar welke school ze mogen. Dat meldt Parool.

Sinds dit jaar wordt de toelating op de Amsterdamse middelbare scholen gedaan via een nieuw lotingssysteem. Hierdoor zou de plaatsing eerlijker moeten verlopen. Met het nieuwe systeem zijn er toch nog 75 kinderen die niet op een school uit hun top 5 terecht komen. Deze kinderen hadden te weinig voorkeuren opgegeven en zijn willekeurig op een school geplaatst. Sommige kinderen moeten hierdoor meer dan tien kilometer fietsen naar school.

De gemeente gaat nu ingrijpen en neemt de coördinatie over. “We zorgen dat ouders van schrijnende gevallen allemaal een behoorlijk gesprek krijgen. Voor zo'n honderd kinderen moet er een goede oplossing komen”, zei Kukenheim. Op aandringen van de wethouder heeft scholenkoepel Osvo een lijst van scholen gepubliceerd waar nog plek is. Ouders kunnen hun kind altijd inschrijven op een school waar nog plek is, het is niet verplicht om naar de school te gaan die uit het lotingssysteem werd toegewezen.

Een aantal ouders proberen de schoolplek van hun kinderen te ruilen tegen een school waar de kinderen wel heen willen. Deze plekken worden aangeboden op ouderplatform VSA. Scholenkoepel Osvo liet eerder al weten dat het ruilen niet is toegestaan. De wethouder benadrukt dat dit nog steeds niet mag. Een groep ouders, onder leiding van moeder en advocate, wil dit aanvechten in de rechtbank. 

© Nationale Onderwijsgids