Normal_privacy2322

De PO-Raad, VO-raad en aanbieders van digitale leermiddelen en onderwijsondersteunende digitale systemen hebben een convenant privacy opgesteld. In dit convenant maken de partijen afspraken over hoe zij veilig met leerlinggegevens om zullen gaan. Op 29 april kondigde de PO-Raad al aan dat ze bezig was met het opstellen van het convenant en voorbeeldcontracten voor schoolbesturen. Deze aankondiging volgde op het nieuws dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vindt dat scholen verantwoordelijk zijn voor het beschermen van leerlinggegevens. Dit meldt de PO-Raad. 

Het nieuwe convenant privacy en de model bewerkingsovereenkomsten moeten scholen helpen om goede afspraken met uitgevers te maken als ze bijvoorbeeld nieuw digitaal leermateriaal van een uitgever willen kopen. Het convenant is opgesteld in nauwe betrokkenheid met ouders, het ministerie van Onderwijs en in privacy gespecialiseerde juristen. 
 
De regie van de school staat voorop in de afspraken. Volgens het CBP is de school namelijk verantwoordelijk voor de bescherming van de leerlinggegevens. Dit houdt onder meer in dat er zorgvuldig met de persoonsgegevens om wordt gegaan en dat de school verantwoordelijk is in de communicatie naar ouders. Volgens de PO-Raad hoort ook het maken van goede afspraken met leveranciers tot deze verantwoordelijk. Het convenant privacy is tot 7 juni opgesteld voor consultatie. Belanghebbenden kunnen tot die tijd op het convenant reageren door een mail te sturen naar consultatie@poraad.nl. Leden van de PO-Raad kunnen op de algemene ledenvergadering stemmen over het convenant. De PO-Raad is momenteel ook bezig met het uitwerken van een soortgelijk convenant voor schooladministratiesystemen. 
 
© Nationale Onderwijsgids