Logo_logo_logo_cbp_logo

In een gesprek met de Tweede Kamer zei het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dat het aan de school is om de verantwoordelijkheid te nemen voor het beschermen van leerlinggegevens. De PO-Raad sprak over dit onderwerp op haar conferentie 'Beter en Slimmer leren met ICT' en kondigde aan te komen met een convenant privacy en voorbeeldcontracten voor schoolbesturen. Dit meldt de PO-Raad.

Volgens het CBP is het schoolbestuur verantwoordelijk voor de privacy van leerlingen. Om die privacy te borgen moeten de schoolbesturen goede overeenkomsten sluiten met uitgeverijen en leveranciers van digitaal leermateriaal. “Weliswaar hebben ook de leveranciers een wettelijke verantwoordelijkheid, scholen moeten zich in de positie manoeuvreren dat zij over doel en middelen gaan en dus verantwoordelijkheid hebben over de gegevens van hun leerlingen’’, licht het CBP toe.

De D66 vraagt zich af of scholen deze verantwoordelijkheid wel aankunnen. Het CBP benadrukt dat de schoolbesturen er niet alleen voor staan, brancheorganisaties zoals de PO-Raad moeten hierbij ondersteuning bieden. Aan het aangekondigde convenant privacy van de PO-Raad wordt samengewerkt met Groep Educatieve Uitgeverijen (GEU). In het convenant worden gezamenlijke afspraken vastgelegd over hoe veilig met de gegevens van leerlingen moet worden omgegaan. Daarnaast gaat de raad ook voorbeeldcontracten opstellen, waarmee schoolbesturen individueel afspraken kunnen maken met leveranciers van digitaal leermateriaal. 

© Nationale Onderwijsgids