Normal_copyright_stockfreeimages_moe_vermoeid_student_slapen_bezorgd_hoofdpijn_stress

Gister zijn de eindexamens weer begonnen. Een op de tien leerlingen ervaart flinke stress voor en tijdens de examens. Tilburg University lanceert een webpagina voor eindexamenstudenten met tips en oefeningen om examenstress de baas te blijven.  

De examenperiode is een spannende tijd voor scholieren, want er staat veel op het spel. Die spanning voor dat grote examen uit zich op allerlei manieren en in diverse gradaties: van slapeloze nachten, zweethanden, bibberknieën tot braken en paniekaanvallen. Tilburg University heeft een actie bedacht om de examenzenuwen de baas te blijven.

Psychologen bij Tilburg University die gespecialiseerd zijn in stress en mindfulness geven scholieren tips en oefeningen op de website. Klinisch psycholoog Ivan Nyklicek bijvoorbeeld, is gespecialiseerd in mindfulness en geeft een paar simpele oefeningen. Er is ook een video met uitleg over stress, scholieren die vertellen hoe zij die ervaren en wat ze er tegen doen. Is de nood echt hoog, dan kunnen de examenkandidaten een persoonlijk advies aanvragen.

© Nationale Onderwijsgids