Normal_afkijken__spiekbriefje__spieken__examen

Met de komst van de smartwatch zijn ook horloges veranderd in een potentieel spiekbriefje. Daarom worden naast mobiele telefoons, ook steeds vaker horloges verboden tijdens examens. Een aantal hogescholen zou al langer horloges weren tijdens toetsen. Middelbare scholen zullen er nu ook aan moeten geloven. Dit meldt Metro.

Tegenwoordig worden er door leerlingen ook digitale spiekmiddelen ingezet tijdens examens. “Na de mobieltjes en de grafische rekenmachines zijn met de komst van de smartwatch ook horloges een probleem geworden. Het is dit schooljaar duidelijk een trend om deze dan maar helemaal te verbieden tijdens de examens”, zegt  Adri van der Ven, van het College voor Toetsen en Examens.

Het blijkt voor docenten onmogelijk om te controleren welk horloge gewoon de tijd aangeeft en welke contact maakt met een mobiele telefoon. Een school moet een verbod voor horloges wel vastleggen, benadrukt Van der Ven. “De eerste rechtszaak is al gevoerd, nadat een leerling zijn horloge af moest doen voor het examen. Dit was niet duidelijk beschreven in de regels van de school en had daarom ook niet zomaar geëist mogen worden.”

Van de week werd al bekend dat scholen geen gsm-jammer meer mogen gebruiken om het telefoonverkeer plat te leggen. Volgens het Agentschap Telecom kan er door gebruik van een gsm-jammer geen noodnummer meer gebeld worden in geval van calamiteiten. Het agentschap heeft dan ook aangekondigd dit jaar scholen te controleren op het gebruik van een dergelijke jammer. Als scholen het apparaat toch gebruiken krijgen ze een boete en lopen ze de kans voor de rechter te moeten verschijnen. Het advies aan scholen is om een GSM detector te gebruiken, hiermee kunnen examinatoren na gaan of er nog mobiele apparaten aanwezig zijn in het lokaal. 

© Nationale Onderwijsgids