Normal_basisschool_leerlingen_schoonmaken_zwerfvuil

Sinds januari 2015 zijn de bovenbouwleerlingen van Het Stedelijk Lyceum locatie Zuid zelf verantwoordelijk voor een schone en veilige omgeving op hun school. Zij werken in de pauzes mee als stewards. Leerlingen uit de bovenbouw hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd. Het is uiteindelijk de bedoeling dat alle leerlingen kunnen worden ingezet als steward. Dit meldt Het Stedelijk Lyceum.

Bij dit Steward project spelen leerlingen een grote rol bij het naleven van de schoolregels. Er wordt gewerkt volgens de zogenoemde peer-to-peer methode. “Het voordeel van deze methode is dat leerlingen onderling dezelfde taal spreken met als resultaat: een schone aula, orde in gangen en lokalen. Bijkomend voordeel is dat docenten en conciërges meer tijd hebben voor andere taken. We werken samen met Op IJgen Weize, een professionele aanbieder van het Stewardprogramma. Naast een theoretisch deel werden de leerlingen van 5 vwo en 4 havo door middel van een praktisch deel in de vorm van een rollenspel voorbereid op hun taak”, zegt Ronald Snaterse, locatiedirecteur Zuid.

De leerlingen gaan in tweetallen tijdens de pauzes, één of twee maal per schooldag, aan het werk als steward. Zij spreken hun leeftijdgenoten aan als de schoolregels worden genegeerd. Als dit niet het gewenste resultaat heeft, noteren zij de naam van de desbetreffende leerling en geven die door aan de conciërges. De conciërges nemen in overleg passende maatregelen. Aan het eind van dit schooljaar zal er een evaluatie worden georganiseerd met alle betrokkenen.

© Nationale Onderwijsgids