Normal_copyright_stockfreeimages_moe_vermoeid_student_slapen_bezorgd_hoofdpijn_stress

Steeds meer mensen, waaronder veel jongeren, kampen met een gebrek aan slaap. Van alle vrouwen onder de 21 heeft bijna de helft een slaapstoornis. Bijna een derde van de bevolking krijgt dagelijks niet meer dan zes uur slaap. Dat meldt de Telegraaf.

Er is sprake van een slaapstoornis wanneer iemand langer dan drie maanden last heeft van slecht slapen in combinatie met slaperigheid, vermoeidheid, humeurigheid en slecht presteren overdag. Volgens slaaponderzoeker Gerard Kerkhof, verbonden aan het slaapstoornissencentrum van het Medisch Centrum Haaglanden, dreigt het slaapprobleem een epidemie te worden. De uitkomsten van zijn nog ongepubliceerde studie naar het slaapgedrag van Nederlanders laat een verontrustend beeld zien.

In alle leeftijdscategorieën slapen Nederlanders gemiddeld minstens een uur minder dan aanbevolen. Vooral jonge mannen en jonge vrouwen komen slaap tekort. Vrouwen van 18 tot 20 jaar slapen 7,7 uur, en mannen 7,1 uur, terwijl voor hen gemiddeld 9 uur slaap gewenst is. Als belangrijke oorzaak voor de slechte nachtrust wordt het gebruik van elektronische apparaten genoemd. Vooral jongeren blijken tot in de nacht bezig te zijn met hun smartphone, tablet of andere verspreiders van 'blauw licht'.

Volgens Kerkhof zijn de effecten van slaapgebrek op de lange termijn net zo schadelijk als als slecht eten of te weinig bewegen. De gevolgen kunnen dramatisch zijn, zegt de onderzoeker. Schoolcarrières kunnen zogezegd geruïneerd worden doordat jongeren zich door hun vermoeidheid slecht kunnen concentreren in de klas of college. Kerkhof wil dat de overheid meer aandacht gaat besteden aan het probleem. Ook raad hij ouders van tieners aan om de smartphone en tablet vanaf 21.00 uur in beslag te nemen en de verbinding met internet te verbreken.

© Nationale Onderwijsgids