Middelbare scholen hanteren nu al een half jaar het telefoonverbod

Op middelbare scholen is er sinds 1 januari een mobiele telefoonverbod. Leerlingen waren absoluut niet blij met het verbod. Volgens Mirthe uit de derde klas van het Echnaton in Almere voelde het alsof haar leven werd afgepakt. Inmiddels valt het mobielloze bestaan op school best wel in de smaak. Dat meldt Omroep Flevoland. 

Het Echnaton houdt vast aan het verbod. Heb je op het terrein van de school een mobiele telefoon in je hand, dan moet je deze inleveren. Aan het einde van de schooldag kan de telefoon weer opgehaald worden.

Best wennen 

Economiedocent Erik Koelman legt uit dat het in het begin best wennen was voor iedereen. Op de school is de laatste maanden de sfeer wel flink veranderd. “Leerlingen zijn veel socialer geworden. Soms was mijn les wat eerder afgelopen en dan moet iedereen altijd even op zijn of haar telefoon. Nu praten ze met elkaar en ook met mij”, aldus de leraar.

Betere concentratie 

Docent Stefan Cusell merkt dat de leerlingen geconcentreerder zijn tijdens de lessen. “De leerlingen worden niet meer afgeleid door allerlei piepjes en trillingen”, aldus Cusell.

Apps op de laptop 

Leerlingen maken wel gebruik van apps op hun laptop. Maar volgens Cusell kan je daarbij makkelijker meekijken op het scherm en de laptop pak je minder snel dan je telefoon. Leerlingen Jaimi, Deniz, Isaia en Mirthe geven hun leraar hierin gelijk. Ze vinden alle vier het verbod eigenlijk wel prima.

Leerling Mirthe zit nu in het derde jaar. Ze heeft dus een lange tijd meegemaakt dat je je telefoon wel mocht gebruiken op school. “Nu praten weer met elkaar. Dat is eigenlijk het wel meest prettige aan het verbod."

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk