Normal_no-access-71232_640

Kinderombudsman Marc Dullaert vindt dat de gegevensuitwisseling van leerlingen in het basisonderwijs te vrijblijvend is geregeld. Dullaert: "Ik zou graag zien dat de overheid het voortouw neemt en duidelijk aangeeft welke gegevens mogen worden uitgewisseld en wat de scholen en uitgevers met die gegevens mogen doen." Staatssecretaris Dekker gaf gisteren aan dat hij vindt dat scholen zelf verantwoordelijk zijn voor de bescherming van de privacy van hun leerlingen. Zo meldt de NOS.

Het is aan Dekker om duidelijke regels op te stellen over welke privégegevens van kinderen wel en niet mogen worden uitgewisseld tussen scholen en uitgevers, zo vindt de kinderombudsman. Het is daarnaast ook aan de staatssecretaris om te regelen wie er toegang tot deze gegevens krijgen. De kinderombudsman doet deze uitspraken naar aanleiding van de brief die staatssecretaris Dekker gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. Hierin stelt Dekker dat scholen legaal handelen als ze informatie van kinderen doorgeven aan uitgevers van digitaal lesmateriaal. 
 
De kinderombudsman vindt niet alleen dat de overheid het voortouw moet nemen, ook wil Dullaert dat ouders beter geïnformeerd worden. Volgens Dekker hoeven scholen ouders niet om toestemming te vragen voordat ze de gegevens doorspelen, maar Dullaert is het hier niet mee eens. "Ouders weten nu niet hoe er met die gegevens wordt omgegaan. Daar moeten scholen en uitgevers open over zijn. Ook moet de overheid regelen in welke gevallen ouders expliciet om toestemming moeten worden gevraagd voor de uitwisseling." De gegevensuitwisseling moet beter en transparanter worden gemaakt voor ouders, zo pleit Dullaert. 
 
Vanaf volgend jaar moeten scholen afspraken maken met de uitgevers over de privacy van de kinderen, aldus Dekker. Dullaert vindt dit te vrijblijvend. Hij wil meer uitleg van Dekker. 
 
© Nationale Onderwijsgids