Normal_staatssecretaris_dekker

Scholen moeten hun verantwoordelijkheid nemen in het beschermen van de privacy van hun leerlingen. Dat zegt staatssecretaris Dekker van Onderwijs in antwoord op Kamervragen over de recente onthullingen van privacyschendingen door scholen. Eind vorige maand werd bekend dat basisscholen privégegevens van leerlingen doorspelen aan educatieve uitgeverijen. Dit meldt RTL Nieuws.

Basisscholen gebruiken het programma Basispoort om gegevens van leerlingen door te geven aan de bedrijven. Die gebruiken de gegevens voor het ontwikkelen van lesprogramma's en software. De Tweede Kamer wilde van de staatssecretaris weten of deze handelswijze binnen de grenzen van de Wet op de bescherming persoonsgegevens gebeurt maar op die vraag wilde Dekker geen antwoord geven. Wel geeft de staatssecretaris toe dat er onvoldoende duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de privacy van de leerlingen. Dat moet beter geregeld worden, aldus Dekker.

De staatssecretaris zou ervan op de hoogte zijn geweest dat basisscholen privégegevens doorspelen. Hij zou in april al een kritisch rapport hebben ontvangen over de kwestie. Dekker ontkent echter dat hij de conclusies van dit onderzoek voor de Kamer heeft achtergehouden. “Ik hecht eraan hier te benadrukken dat er geen sprake van is dat het rapport bewust is achtergehouden”, schrijft hij in een brief aan de Kamer.

© Nationale Onderwijsgids