Normal_schoolbord

Vanaf 9 oktober staan alle basisscholen en middelbare scholen van Nederland vermeld op www.scholenopdekaart.nl. De nieuwe website gaat Schoolvo.nl vervangen. Op Scholenopdekaart.nl staan alle cijfermatige gegevens van scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Zo bieden scholen inzicht in hun resultaten en leggen verantwoording af aan bijvoorbeeld ouders en beleidsmakers.

Scholenopdekaart.nl is onderdeel van het project Vensters VO. In dit project worden alle gegevens in samenwerking met de scholen verzameld in één systeem. Aan de hand van twintig zogenoemde indicatoren, zoals examencijfers, onderwijstijd en tevredenheid, brengen de gegevens in beeld hoe de scholen presteren.

Op de website heeft elke school zijn eigen Schoolvenster waarin de school zichzelf kan presenteren. Het Venster opent met een beschrijving van de school en enkele foto's. De jaarlijkse resultaten, zoals examenresultaten en doorstroom naar vervolgopleidingen, worden afgezet tegen een landelijke vergelijkingsgroep. Scholen schrijven zelf de toelichting bij deze cijfers om de bezoekers te helpen de gegevens te duiden. Ook andere onderwerpen zoals tevredenheid van ouders en leerlingen, veiligheid en schooltijden komen aan bod.

De nieuwe website scholenopdekaart.nl is gebruiksvriendelijker en beter toegankelijk. De website richt zich bovendien niet alleen meer op het voortgezet onderwijs maar ook het basisonderwijs. Ook is een aantal van de indicatoren sterk veranderd. In dit animatiefilmpje is in vogelvlucht te zien wat de belangrijkste veranderingen zijn op de website. Meer informatie is ook te vinden op www.venstersvo.nl.


© Nationale Onderwijsgids