Grote baantevredenheid onder werknemers voortgezet onderwijs in 2022

Bijna 80 procent van de medewerkers in het voortgezet onderwijs ervaart grote baantevredenheid. Dat blijkt uit de enquête van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Wel komen er vaker burn-outklachten voor in het voortgezet onderwijs dan in andere sectoren in Nederland. Het gaat dan om 29,5 procent tegen 19,7 procent. Zo’n 64 procent van de werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn om de werkdruk op middelbare scholen tegen te gaan. Dat meldt Voion. 

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat sinds 2018 een steekproef uitvoeren in het primair - en voortgezet onderwijs. In de enquête staan verschillende vragen over gezondheid, mobiliteit en doorwerkleeftijd.

Vergelijken van resultaten 

De resultaten vanuit het voortgezet onderwijs worden vergeleken met andere sectoren binnen het onderwijs. Ook de verschillende werkzaamheden op een middelbare school worden met elkaar vergeleken. Daarmee kunnen de onderzoekers goed zien hoe het met de werknemers binnen het middelbaar onderwijs gaat. Het volledige rapport kan je hier vinden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk