Logo_ntr_schooltv_tegenlicht

NTR Schooltv heeft het VPRO programma Tegenlicht geschikt gemaakt voor de vakken maatschappijleer, economie, biologie en scheikunde/NLT. Vier korte programma’s (doelgroep 15-18 jaar) onder de noemer 'Tegenlicht in de klas'. De titels zijn achtereenvolgens 'We zijn het zat', 'Waterstof’, 'Het Grijze Goud' en 'Groen Goud'. Deze programma’s staan vanaf 5 september online op schooltv.nl en op 16 en 23 oktober worden de programma’s uitgezonden op NPO 2 onder NTR Academie in de middag (16-17 uur). De serie wordt binnenkort uitgebreid met een app gemaakt door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Deze app is speciaal geschikt voor het onderwijs vanwege de toevoeging van extra materiaal, filmpjes en achtergronden, die naar eigen inzichten geraadpleegd kunnen worden.

We zijn het zat - maatschappijleer -
Op de vraag of het nog wel iets uitmaakt of je stemt en waar je op stemt antwoordt de Nederlandse burger steeds vaker: Nee het maakt niets uit! Toch zijn er mensen die wel hun stem laten horen: door te demonstreren of te lobbyen. Hoe pakken zij het aan en heeft het effect?

Het Grijze Goud - economie-
Velen vinden ‘De grijze golf’ een groot (beleids-)probleem. Maar de hedendaagse ‘ouderen’ willen niet worden weggezet als versleten en afgedankt, ze zijn juist vitaal, levenslustig en vooral… vermogend. Waar liggen de kansen voor (jonge) ondernemers?

Groen Goud - biologie -
Sinds de vorige eeuw is de wereld bevolking zo explosief gegroeid dat, om voldoende voedsel te produceren landbouwgronden uitgeput raken. John D. Liu ontdekt hoe dorre, uitgeputte woestenijen in China en Jordanië weer veranderen in vruchtbare gebieden. Is dit de oplossing?

Waterstof - scheikunde/NLT -
De wereld draait op vervuilende, fossiele brandstoffen. Maar de olievoorraad nadert haar einde, en binnen afzienbare tijd zal er niet voldoende meer zijn voor de alsmaar stijgende vraag naar energie. Is waterstof dé oplossing? Waarom wordt het dan nog niet massaal gebruikt?

© Nationale Onderwijsgids