Logo van Stichting Leergeld

Stichting Leergeld luidt de noodklok over het stijgende aantal ouders dat in de problemen komt omdat ze het extra lesmateriaal voor school niet kunnen betalen. Naar schatting moeten er dit schooljaar 54.000 kinderen geholpen worden. Dit meldt RTL Nieuws. 

Schoolreisjes en ander 'bijzonder' lesmateriaal, zoals onder meer iPads die op school gebruikt worden, vallen onder de extra bijdrage die ouders moeten betalen. Hoewel de scholen wettelijk verplicht zijn alle lesmaterialen beschikbaar te stellen, kunnen zij wel een financiële bijdrage vragen van ouders. En veel ouders, zo meldt de Stichting Leergeld, kunnen dit niet betalen. 
 
In 2012 hielp de stichting bijna 44.500 kinderen. In 2013 waren dat er al ruim 47.000 en er wordt verwacht dat dit aantal dit schooljaar oploopt naar 54.000 kinderen. Vormaar probeert te voorzien in de dingen die nodig zijn. De stichting regelt bijvoorbeeld een computer of een fiets. ig jaar kostte de hulp Stichting Leergeld 7,4 miljoen euro. De stichting geeft het geld niet aan hulpbehoevende ouders, maar probeert te voorzien in de dingen die nodig zijn. De stichting regelt bijvoorbeeld een computer of een fiets. Pas als er geen andere oplossing meer is, springt de stichting te hulp. Dan is er al gekeken of de betrokken instanties kunnen helpen, zoals de school van het kind of de gemeente. Naast het geven van dingen helpt de stichting ook met het invullen van formulieren die nodig zijn om de 'extraatjes' te bekostigen.
 
© Nationale Onderwijsgids