Logo_gemeente_amsterdam

Amsterdam geeft geen huisvestingsverklaring af aan de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO). De gemeente is tegen de komst van een omstreden scholengemeenschap en wil daarom niet meewerken aan het vestigen van de nieuwe school. Dit meldt De Telegraaf. 

Bestuurslid van SIO, tevens gemeenteraadslid in Den Haag, Abdoe Khoulani betuigde in juli steun aan de terreurorganisatie IS, voorheen ISIS. De radicaalislamitische groepering strijdt voor een streng Islamitische staat in Syrie en Irak en schuwt daarbij het geweld niet. De overige bestuursleden van SIO distantieerden zich niet van deze uitlating. 
 
Volgens wethouder onderwijs Simone Kukenheim kan “een bestuurder die dergelijke uitspraken doet en een bestuur dat zich daarvan niet uitdrukkelijk niet distantieert, volgens het college geen verantwoordelijkheid dragen voor de leerlingen in onze stad.” Ook zouden er teveel onduidelijkheden zijn over het bestuur, missen er benodigde documenten en is niet duidelijk met hoeveel de leerlingen de school zou willen starten. 
 
Amsterdam benadrukt slechts tegen kwalitatief ondermaats onderwijs te zijn, niet tegen islamitisch onderwijs. Overigens heeft de gemeente enkel zeggenschap over de huisvesting van de school, omdat het Ministerie van OCW uiteindelijk over het stichten van een school gaat.