Gemeente Amsterdam werkt aan het veilig houden van scholen

Om scholen veilig te houden, zetten we vanuit onderwijs, jeugd en veiligheid een tandje bij. We investeren 4,5 miljoen in sterkere samenwerking met leerplichtprofessionals en jongerenwerkers, meer trainingen over veiligheid voor schoolteams en op meer scholen een zogenoemd Operationeel Team Schoolveiligheid. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

En we breiden onze aanpak uit naar het basisonderwijs. Dit alles om te zorgen dat kinderen en jongeren optimale en gelijke kansen krijgen en te voorkomen dat ze in de criminaliteit belanden.

Amsterdamse Aanpak Schoolveiligheid 

“Scholen horen een veilige, fijne plaats te zijn voor leerlingen en onderwijspersoneel. Om je goed te kunnen ontwikkelen, is het belangrijk dat je je veilig voelt”, aldus onderwijswethouder Marjolein Moorman. In 2021 is Amsterdam begonnen met de Amsterdamse Aanpak Schoolveiligheid. Die blijkt te werken. Maar het stadsbestuur is overtuigd van de noodzaak om meer te doen, samen met scholen en partners uit de wijk.

Buiten de muren van de school 

De verharding op straat en online sluipt ook de scholen binnen. Steeds meer scholen vragen dan ook om hulp bij veiligheidsvraagstukken op en om school. Ze hebben weinig invloed op wat zich buiten de muren van de school afspeelt. Op straat, thuis of online. Maar leerlingen brengen dit wel de school in. Veiligheid op scholen heeft ook te maken met overlast voorkómen, aanpakken van (seksueel) geweld en tegengaan van (drugs)criminaliteit.

De aanpak

1. Sterke netwerken bouwen van jeugd- en veiligheidspartners op en in de omgeving van scholen. We gaan meer samenwerken met leerplichtprofessionals. Ook zorgen we ervoor dat er meer straatcoaches bij scholen aanwezig zijn.

2. Operationeel Team Schoolveiligheid (OTSV) uitbreiden. 
Het OTSV bestaat uit een team van ervaren Top400-regisseurs, dat scholen helpt met de ernstigste veiligheidsproblemen. Binnenkort kunnen ook basisscholen bij het OTSV terecht, naast de mbo’s en scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs die er nu al een beroep op kunnen doen.

3. Trainingen schoolveiligheid voor deskundige onderwijsprofessionals, zodat zij tijdig kunnen ingrijpen. Niet alleen voor teams in het voortgezet (speciaal) onderwijs, maar straks ook voor basisscholen en mbo’s.

4. Jongerenwerkers op school die de leefwerelden van jongeren verbinden: thuis, straat, online en school. Momenteel zijn er op 40 scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs jongerenwerkers actief. We kijken met samenwerkingspartners hoe we dit kunnen uitbreiden. Overigens valt deze actie op het gebied van stedelijk jongerenwerk onder de verantwoordelijkheid van wethouder Sofyan Mbarki.

Door: Nationale Onderwijsgids