Normal_a_handful_of_nails_bw_by_zergev-d4rwjq9

Het aantal middelbare scholieren dat in de eerste twee weken van de zomervakantie lessen volgt in de vakken waarvoor zij gezakt zijn, is verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Tijdens de bijspijker-weken krijgen de potentiële zittenblijvers de kans om alsnog over te gaan naar het volgende schooljaar. Dit meldt de NOS.

Bij een proef vorig jaar in Arnhem bleek dat 85 procent van de leerlingen na twee weken studeren alsnog over ging naar het volgende schooljaar. De zomercursus is een succes, voornamelijk omdat de leerlingen les krijgen van andere docenten in plaats van hun eigen leraar. Een cruciaal punt, zo stelt onder anderen initiatiefnemer CNV onderwijs, omdat als een leerling een jaar lang niet zo erg zijn best heeft gedaan en hij krijgt dezelfde docent weer voor zich dan is er misschien toch een vooroordeel, en dat is nu niet aan de orde. 
 
Dit jaar worden de bijspijker-lessen georganiseerd op dertien scholen en twee regionale samenwerkingsverbanden. Vorig jaar namen 241 leerlingen deel aan de cursus; dit jaar is dat aantal verdubbeld. Het percentage zittenblijvers in Nederland is hoog en telt bijna 6 procent. Zittenblijven kost de staat per leerlingen echter 7000 euro. Bij elkaar opgeteld kost het zittenblijven dus ongeveer 350 miljoen euro. Het is de bedoeling dat de bijspijker-weken volgend jaar overal in het land georganiseerd worden. Om dit te realiseren is er een budget van 9 miljoen euro beschikbaar gesteld. 
 
© Nationale Onderwijsgids