Logo_praktijkschool-logo

Dit jaar ontvangen alle 25 examenkandidaten van de Groene Hart Praktijkschool in Alphen aan de Rijn het PRO-diploma. Dit diploma is een officiële erkenning voor leerlingen die praktijkonderwijs (PRO) volgen. Vorig jaar deed de Praktijkschool mee aan een pilot, waarbij een kleine groep van negen leerlingen met succes het PRO-diploma behaalde.

Wanneer een school zich aansluit bij het PRO-diploma moeten leerlingen met hulp van docenten een portfolio opbouwen waarin vijf jaar schoolloopbaan zichtbaar wordt gemaakt. In de vorm van certificaten, bewijs van deelname, stageverslagen en presentaties laten de leerlingen zien waaraan ze gewerkt hebben. Met deze 'bewijzen' wordt het portfolio gevuld, dit wordt beoordeeld en staat centraal tijdens het examen.

Voorgaande jaren kregen de leerlingen alleen het Praktijkschool-certificaat, dit jaar is voor het eerst het officiële PRO-diploma voor álle leerlingen die de school verlaten, of ze nu doorstromen naar het mbo of de school verlaten met een baan.

Van de 25 leerlingen waren er 13 die naast het PRO-examen óók het AKA-examen hebben gedaan. Bij de AKA-examens is ook het ID College betrokken. AKA staat voor Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent. Deze opleiding biedt een brede voorbereiding op de arbeidsmarkt. Aan het einde van de opleiding krijgen de deelnemers het landelijk erkend mbo 1-diploma en kunnen daarmee doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2.

Donderdag 3 juli vindt de officiële uitreiking van de diploma's plaats. Speciaal voor de gelegenheid komt wethouder van Onderwijs Han de Jager op de school. Hij zal de feestelijke avond openen met een korte toespraak.

© Nationale Onderwijsgids