Normal_hoogbegaafd

Het failissement van de Leonardostichting betekent niet dat het Leonardo onderwijs ten onder is. Dit laat het Leonardo onderwijs weten in de volgende reactie: 

"Educate2XL is reeds sinds jaren de organisatie die verantwoordelijk is voor het Leonardo Onderwijs. Zij betreurt dat door onjuiste berichtgeving  in de media de indruk is gewekt dat het Leonardo Onderwijs door het faillissement van de Stichting Leonardo Scholen Nederland ten onder zou zijn gegaan. Niets is echter minder waar. Deze stichting is namelijk al enkele jaren niet meer verantwoordelijk voor het Leonardo Onderwijs. 
 
Zelfs de over het algemeen goed geïnformeerde heer Alexander Rinnooy Kan heeft zich door tendentieuze berichtgeving laten verleiden tot het publiekelijk doen van onjuiste uitspraken. Tijdens de HvA Onderwijsconferentie Excellentie 2014 beweerde Rinnooy Kan dat het Leonardo Onderwijs ten onder zou zijn gegaan. 
 
Er is geen enkele sprake van ondergang van het Leonardo Onderwijs. Sterker nog, het Leonardo Onderwijs is springlevend en  groeit nog dagelijks. Er komen nieuwe scholen bij met dit type onderwijs en aan bestaande Leonardoscholen worden het komende schooljaar nieuwe groepen toegevoegd. Het is helaas zelfs zo dat de bestaande Leonardo Scholen in meerderheid wachtlijsten moeten hanteren.
Hoogbegaafde kinderen komen in het reguliere onderwijs vaak niet voldoende tot hun recht. Ze hebben recht op een bijzondere vorm van onderwijs, aangepast aan hun capaciteiten.
 
Het Leonardo Onderwijs biedt als enige een fulltime onderwijsconcept dat aan een aantal inhoudelijke- en kwalitatieve criteria voldoet: kleine klassen, een top-down  en deep level benadering, aandacht voor het visuele denken, een grens van IQ minimaal 130 en nog diverse andere criteria. Het hele concept is gericht op het anders denken en leren van hoogbegaafde kinderen.
 
Het Leonardo Onderwijs wordt vaak verward met scholen die over Leonardoklassen spreken, terwijl deze scholen niet aangesloten zijn bij Educate2XL. De naam Leonardoschool is beschermd. Een school moet aan een aantal kwaliteitseisen voldoen om het certificaat Leonardo te verwerven en zich Leonardo school te mogen noemen. Helaas is er nog steeds geen financiële steun vanuit OCW voor deze vorm van onderwijs."