Logo_blancovinkje

(Novum) - Amsterdamse middelbare scholen gaan vanaf volgend schooljaar een ander lotingssysteem gebruiken. Basisschoolleerlingen die een nieuwe school moeten uitzoeken kunnen straks niet alleen hun eerste voorkeur opgeven maar ook hun tweede, derde en volgende keuzes. Dat zegt de vereniging van Amsterdamse schoolbestuurders maandag in de Volkskrant.

Nu worden vaak veel leerlingen teleurgesteld omdat ze niet op de school van hun keuze terechtkomen. Sommigen kiezen zelfs strategisch een minder populaire school om te voorkomen dat ze worden uitgeloot. De schoolbesturen vinden dat onwenselijk.

Een alternatief systeem, ontwikkeld door de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, moet er voor zorgen dat mensen straks niet meer strategisch hoeven te kiezen. Een algoritme verdeelt de leerlingen in verschillende rondes over de scholen waardoor kinderen vaker bij een school uit hun top drie terechtkomen.

Vorige week bleek dat 518 Amsterdamse kinderen waren uitgeloot op de school van hun keuze. Dat waren er meer dan de afgelopen drie jaar.