Normal_kind_leerling_school_energy_drink_redbull

Zo'n 140 middelbare scholen hebben energiedrankjes verboden. Nog eens veertig scholen overwegen een verbod in te voeren. Dat blijkt uit een rondgang onder alle scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland door RTL Nieuws.

Eerder deze week luidden kinderartsen al de noodklok over het gebruik van energiedrankjes onder scholieren. De artsen en GGD Nederland willen dat kinderen standaard gecontroleerd worden op gebruik van de drankjes wanneer zij zich bij de huisarts melden met bijvoorbeeld hartkloppingen, slaapstoornissen of maagklachten. Deze gezondheidsklachten kunnen door overmatige consumptie van energiedrankjes veroorzaakt worden.

Ook scholen zien nadelige effecten van energiedrankjes. Volgens scholen die een verbod hebben ingevoerd, zaten leerlingen “te stuiteren in de klas”. Ook melden de scholen concentratieproblemen en leerlingen die ziek naar huis of de huisarts moeten.

De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) vindt dat energiedrankjes niet thuishoren op scholen. Net als het Voedingscentrum raadt het FWS aan om tot 18 jaar niet meer dan één energiedrankje per dag te drinken. Namens de producenten laat FWS weten dat de drankjes niet gevaarlijk zijn maar dat “overdaad schaadt.”

© Nationale Onderwijsgids