Normal_blikje_frisdrank_energiedrankje_energy

Het gebruik van energiedrankjes op scholen komt deze week in diverse media aan bod. Hierin wordt vermeld dat De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde pleit voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. Bij veel kinderen die zich melden met klachten als rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen, blijkt de pepdrank de boosdoener. Dit meldt Gezonde School.

Het ministerie van volksgezondheid ziet een verbod van energiedrankjes onder de 18 jaar niet als oplossing. Scholen, sportverenigingen en ouders moeten het gebruik ervan terugdringen. Het ministerie vindt het de verantwoordelijkheid van ouders om hun kinderen op de gevaren van energiedrank te wijzen. Op de blikjes staat al een waarschuwing dat de drankjes niet worden aanbevolen voor kinderen.

Verder richt Volksgezondheid de pijlen met name op scholen en sportverenigingen. Die kunnen jongeren op de gevaren wijzen, bijvoorbeeld via programma's als de Gezonde School, gezond voedingsbeleid en lessen over gezonde voeding. Gezonde School geeft op de website tips voor het terugdringen van het gebruik van energiedrankjes op school.

Zoals het geven van voorlichting over de risico's, het direct aanspreken van studenten en leerlingen, de drankjes niet aanbieden in de kantine, aanmoedigen van drinken van water, als docenten het goede voorbeeld geven en ouders betrekken. Gezonde School biedt diverse ondersteuningsprogramma's aan die hier bovendien bij kunnen helpen. Meer tips en informatie over ondersteuning van Gezonde School op www.gezondeschool.nl.