Normal_binnenhof
Op maandag 13 januari start een omvangrijk educatief programma van ProDemos in Nijkerk onder de naam Klassenbezoek@Gemeentehuis. Nooit eerder maakten in korte tijd 350 leerlingen uit één gemeente kennis met politiek en democratie. Maandag om 9.45 uur ontvangt de gemeente de eerste groep leerlingen in de raadszaal. Via film, presentaties en spel leren de jongeren wat de taken van de gemeente zijn en hoe het politieke proces in elkaar steekt. Ook staat een ontmoeting met een raadslid op het programma. In totaal zullen deze maand achttien klassen uit het vmbo aan het project in Nijkerk deelnemen.
Jongeren kennis laten maken met politiek en democratie is niet vanzelfsprekend. “Onze raad vindt het belangrijk dat jongeren uit Nijkerk op een aansprekende manier de lokale democratie ontdekken. Samen met ProDemos hebben we het programma van Klassenbezoek@Gemeentehuis zo ontwikkeld dat het nu mogelijk is dat alle scholieren uit het derde leerjaar van de middelbare scholen in Nijkerk deze ervaring in het stadhuis op doen”, aldus Olaf van Kolck, griffier van de Gemeente Nijkerk.
 
ProDemos heeft programma’s ontwikkeld om jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met (lokale) politiek en democratie. Enkel informatie geven heeft vaak te weinig effect. ProDemos wil dat leerlingen de politiek ‘beleven’ en zet aan tot eigen activiteit.
Er zijn educatieve programma’s voor verschillende niveaus. Zo wordt het gehele vmbo (basisberoepsgerichte leerweg tot en met theoretische leerweg) bediend evenals havo/vwo leerlingen. De programma’s ondersteunen het onderwijs bij de opdracht om actief burgerschap te bevorderen. 
 
Een andere groep leerlingen uit Nijkerk vertrekt op maandag 13 januari naar Den Haag om kennis te maken met de landelijke politiek. Zij bezoeken onder andere het Binnenhof en de Tweede Kamer waar ze ‘in het echt’ meemaken wat ze op televisie zien. De burgemeester van Nijkerk, Gerard Renkema zwaait de leerlingen om 7.30 uur uit en geeft namens de gemeente een speciale boodschap mee voor de Tweede Kamer.
 
© Nationale Onderwijsgids