Koningin Máxima in gesprek met mbo-studenten in Zwolle

Woensdag 13 maart was er hoog bezoek voor poppodium Hedon in Zwolle. Koningin Máxima was namelijk aanwezig bij de start van Art Camp mbo. De koningin ging onder andere in gesprek met studenten en bestuurders van verschillende mbo-scholen. “Het is de eerste keer dat ik een bekend iemand tegenkom, maar gelukkig heb ik wel kunnen vertellen wat ik belangrijk vind”, aldus een aanwezige student.

Art Camp mbo is een initiatief van stichting Méér Muziek in de Klas. Daar is de koningin erevoorzitter van. De zestig aanwezige studenten kregen in Zwolle workshops over fotografie, theater, dans, muziek en cartoontekenen. Ze werden ondergedompeld in de kunst en cultuur tijdens het Art Camp mbo. 

De koningin aan het woord

“De bedoeling is dat ze zo in aanraking komen met kunst”, vertelt de koningin na afloop van het bezoek. “Zo kunnen ze zichzelf beter uiten en zijn ze zelfverzekerder. Hopelijk komt er zo een beter netwerk tussen niet alleen onderwijsinstellingen, maar ook onder alle andere kunstinstellingen die wij in alle regio’s hebben. Die connectie is heel belangrijk. De studenten waren erg blij met deze dag, dus ik denk dat ze er veel profijt van hebben gehad.”

Zenuwachtige studente

“Ik was heel zenuwachtig, maar ik denk dat ik wel mijn woordje heb kunnen doen”, aldus Megan Hullegien. Ze studeert voor onderwijsassistent bij ROC Midden Nederland en ze volgde de workshop dans en theater. “Ik wilde duidelijk maken dat wij de toekomst zijn en dat wij graag aan kinderen willen meegeven dat muziek en theater een manier is om je gevoel te uiten. Dat is iets wat belangrijk is en veel jongeren en kinderen vinden dat nog lastig.”

De toekomst

Behalve de gesprekken met studenten, nam de koningin ook deel aan enkele rondetafelgesprekken. Hier schoven verdere vertegenwoordigers uit de politiek en het onderwijs aan. De verwachting is dat Art Camp mbo in de toekomst nog een vervolg zal krijgen. Dit was in ieder geval de eerste stap in een driedelig programma van Méér Muziek in de Klas in samenwerking met Noorderpoort, Alfa-College en ROC Midden Nederland.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema