Normal_aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

BERN / ENSCHEDE - Op de Internationale Biologie Olympiade (IBO) in Bern, Zwitserland heeft het Nederlandse team vier medailles gewonnen, drie zilver en één brons. De vier middelbare scholieren behoren hiermee tot de beste biologen ter wereld. Nederland is als 14e land ter wereld en als 3e land van Europa geëindigd.

De vier scholieren deden de afgelopen week in Bern samen met deelnemers uit 61 andere landen mee aan de internationale biologiewedstrijd. De beste Nederlandse leerling, Fransje van Tartwijk van het Junior College Utrecht, eindigde op plaats 45 van de 240 deelnemers. Ze werd op de voet gevolgd door Rik van der Stelt en Fenne Dijkema, beiden ook met een zilveren medaille. De bronzen medaille van Sfia Bearzatto gaf de erelijst nog meer glans. De laatste keer dat Nederland drie zilveren medailles won was in 2000 in Turkije. De wedstrijd werd gewonnen door de Amerikaan Charles Gleason.

De week bestond uit vier practica en twee theorietoetsen op zeer hoog niveau. De theorietoetsen werden dit jaar voor het eerst op tablets afgenomen. Daarnaast had het Natuurhistorisch Museum van Bern echte schedels van dieren ter beschikking gesteld voor een traditioneel practicum met toepassing van moderne evolutionaire technieken. De toetsen werden afgewisseld met typisch Zwitserse activiteiten. Er werd een stadswandeling gemaakt door het historisch centrum van Bern, er werd een bezoek gebracht aan de Niederhorn en de leerlingen leerden jodelen en alphoorn spelen.

De vier leerlingen zijn geselecteerd uit een groep van ruim 9.000 bovenbouwleerlingen. Een uitgebreid scholingsprogramma aan de Wageningen University heeft ze goed voorbereid op de IBO.