LAKS

(Novum) - De vwo-scholieren die woensdag het voortijdig uitgelekt examen Frans op het programma hebben staan, moeten er voorlopig van uitgaan dat het gewoon doorgaat. Dat zegt een woordvoerder van het Landelijk Komitee Scholieren (LAKS) dinsdag. In wat voor vorm dat zal zijn, is nog niet duidelijk. Het overleg daarover is nog gaande.

"Het College voor Examens zal morgen aan de scholen mededelen op welke wijze ervoor zal worden gezorgd dat de kandidaten verantwoord en op reguliere wijze in deze examenperiode het examen Frans vwo kunnen afleggen", stelt LAKS in een verklaring. Het is de bedoeling dat het examen in ieder geval nog in het eerste tijdvak wordt gegeven.

Het Cito stelt dinsdagavond dat er altijd reserve-examens klaarliggen 'in geval van nood'. Het College voor Examens (CvE) beslist woensdagochtend of die worden ingezet. Inhoudelijk heeft het CvE nog niet gereageerd.

Het Franse examen lekte dinsdagavond op internet uit. Een anonieme klokkenluider heeft zowel de 42 opgaven als het tekstboekje gepubliceerd. De bron zegt door dit aan de kaak te stellen het onderwijs te willen verbeteren.

"Ik doe dit omdat het oneerlijk is tegenover de leerlingen die voor hun examen ploeteren, huilen, zweten, meer huilen en wensen op een wonder", aldus de klokkenluider in een verklaring. "Die met hun eigen kennis en vastberadenheid het examen trotseren en als winnaar bovenop komen."

Veel vwo-scholieren laten via Twitter weten zich zorgen te maken over de consequenties van het uitlekken van het examen. Zo waren veel van hen al vakantieplannen aan het maken. Voor ruim 16.700 vwo'ers was het examen de laatste horde voor de vakantie.