Examen

(Novum) - Het vwo-examen Frans is dinsdag uitgelekt op internet. Dat bevestigt een woordvoerder van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). De scholierenorganisatie is samen met examenmakers Cito en het College voor Examens (CvE) op zoek naar een oplossing.

In het bestand dat op internet circuleert, beweert de anonieme klokkenluider dat er vaker examens uitlekken. "Het Cito mag dan wel een protocol hebben betreffende het doorgeven van het examen aan de docenten, echter hanteren leerlingen dit protocol niet altijd", staat in de verklaring.

Volgens de klokkenluider zijn zeker zes vwo-examens gestolen uit diverse scholen in Nederland. "Verdere details over hoe, wie, wat en waar weet ik helaas niet. Het is erg aannemelijk dat, mits ze niet via de digitale snelweg zijn geroofd, er leerlingen bij de examens konden binnenin een school."

De bron zegt door dit aan de kaak te stellen het onderwijs te willen verbeteren. Het zou oneerlijk tegenover overige kandidaten, die wel wekenlang aan het leren zijn, dat sommige leerlingen het er makkelijk van af brengen met een gestolen exemplaar.

Het vwo-examen Frans is woensdag het laatste examen voor de vwo'ers. Het is nog onduidelijk of het examen doorgaat. Het examen was de laatste horde voor bijna zeventienduizend vwo'ers met Frans in het pakket.

Het Cito en het College voor Examens (CvE), verantwoordelijk voor de examens, konden niet direct reageren. Ook wilde een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs nog niet reageren.