Sander Dekker, Staatssecretaris Dekker, Staatssecretaris van Onderwijs

DEN HAAG - Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schrijft in een brief aan de Tweede Kamer over zijn zorgen over het grote aantal scholieren dat spijbelt. Dat meldt het ANP.

In het vorige schooljaar spijbelden meer dan 77.000 scholieren. Ten opzichte van het schooljaar daarvoor is dat aantal spijbelaars daarmee met zes procent toegenomen. Ook was er een aantal van 7.000 leerlingen in het zogenaamde luxe-verzuim. Dat is verzuim doordat ouders kinderen van school halen om eerder op vakantie te kunnen, zonder toestemming van de school.

Dekker tekent er overigens wel bij aan dat de toename deels te maken kan hebben met een betere registratie van het aantal spijbelaars. Ook waren er positievere cijfers te melden. Zo daalde het aantal kinderen dat niet op een school ingeschreven stond en ook waren er minder thuiszitters. 

Ook meldden leerplichtambtenaren vaker bij justitie dat een kind school mist. 11.453 kinderen of hun ouders kregen hiervoor een proces-verbaal. De grootste toename hiervan was te zien bij het luxeverzuim, daar werden 8 procent meer gevallen gerapporteerd. Voor de overige gevallen hoopt de staatssecretaris voor 2014 een sluitend systeem te realiseren om de prevalentie van spijbelgedrag beter te registreren. Daarnaast hoopt hij dat gemeenten en scholen beter samen zullen werken in het melden van het verzuim, zodat dit sneller aan kan worden gepakt.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem