Harm Beertema, PVV, Kamerlid Beertema

HILVERSUM - Tweede Kamerlid Harm Beertema van de PVV wil kinderen die zich misdragen sneller van school sturen. Dat zei hij in het radioprogramma 'Goedemorgen Nederland' van de KRO.

Beertema, die zelf leraar is geweest, zegt dat naar aanleiding van de discussie die de afgelopen tijd is losgebarsten over de omgang met agressieve en brutale leerlingen en de wens voor meer respect voor leerkrachten. Met het wegsturen van de leerlingen wil hij een voorbeeld stellen voor andere leerlingen.

Hij erkent daarbij dat veel leerlingen wel eens lastig zijn en wil de sanctie alleen invoeren voor leerlingen die zich herhaaldelijk misdragen. Ook wil hij dat de schoolleiding zich beter achter de leraar opstelt en dat ouders zich minder assertief gedragen naar de beslissingen van leerkrachten. Hoe de maatregel er precies uit moet zien, mogen de scholen volgens Beertema zelf invullen. Daarbij ziet hij wel wat in het idee van 'three strikes and you're out'.

Kinderen die na een misdraging van school worden gestuurd, moeten vanwege de leerplicht door een andere school worden opgevangen. Bij herhaaldelijke misdragingen zijn voor een leerling de zogenaamde rebound-voorzieningen, waarop zij intensieve begeleiding krijgen, volgens het Kamerlid een prima oplossing.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem