Jaap Dronkers, Schoolprestaties, Excellente scholen

AMSTERDAM - Hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers van Universiteit Maastricht kan zich niet vinden in de lijst van excellente scholen die deze week door de overheid werd gepresenteerd. Dat meldt Trouw.

Dronkers is zelf al jaren bezig met het opstellen van de lijst Schoolprestaties, waarin hij middelbare scholen voorziet van een rapportcijfer. Het viel hem op dat zijn lijst in verschillende gevallen flink afweek van de lijst van de minister. "De excellente middelbare scholen van het ministerie scoorden bij mij vooral zesjes. De minister wil met deze lijst excellentie bevorderen, maar hier krijgt de middelmaat een Michelinster."

Daarnaast merkt hij op dat de lijst niet volledig is - slechts 142 van de circa 450 middelbare scholen zijn er in opgenomen - en dat er vooral scholen uit de Randstad op staan. Scholen uit Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en onder Venlo zijn niet meegenomen in de vergelijking. 

Verder benoemt Dronkers het gebrek aan transparantie van de lijst van de minister en de 'softe' criteria. De zwaarte van de weging van bepaalde criteria is niet duidelijk en criteria als hygiëne van gebouwen en protocollen voor de omgang tussen leerlingen waren mede van invloed op de excellentie. "Bij het berekenen van de Schoolprestaties ging het echt om prestaties. En daar moet het volgens mij bij het predicaat 'excellent' ook eigenlijk om gaan."

Nu wordt volgens de hoogleraar teveel gekeken naar het slagingspercentage en niet naar de daadwerkelijke excellentie. Daardoor wordt middelmaat beloond, maar is bijvoorbeeld nauwelijks oog voor de manier waarop de beste leerlingen kunnen floreren. De scholen die hoog scoorden zijn volgens Dronkers nu onterecht erg tevreden, terwijl ze eigenlijk zouden moeten worden uitgedaagd het nog beter te gaan doen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem