Normal_roken_rook

UTRECHT (Novum) - De gemeente Utrecht onderzoekt twee locaties in de stad waar islamitische jongeren na schooltijd wonen. De gebouwen hebben niet de juiste vergunningen, waardoor overnachten niet is toegestaan. Dat schrijft het college dinsdag in antwoord op vragen van de lokale VVD-fractie.

De VVD had vragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad eerder deze maand over moskee-internaten die in sommige gevallen illegaal, onveilig en slecht onderhouden zijn. In Nederland wonen naar schatting zo'n drieduizend kinderen in dergelijke internaten.

Volgens de gemeente zijn er momenteel enkele locaties waar jongeren ouder dan 12 jaar worden opgevangen na school. Het gaat onder meer om een gebouw van de Sultan Ahmet-moskee. De locaties zijn allemaal gecontroleerd en brandveilig verklaard. Omdat de nachtverblijven in strijd zijn met de bestemmingsplannen, wordt toch gekeken of er handhaving nodig is.

Eerder bleek dat in Rotterdam een internaat niet aan de juiste vergunningen voldeed. Ook zou het pand brandonveilig zijn, maar dat werd ontkracht door de gemeente. Rotterdam houdt nu zelf toezicht op de internaten in de stad.