Jeugd gezellig aan het drinken

AMSTERDAM (Novum) - Amsterdamse 13- en 14-jarigen drinken, roken en blowen minder dan hun leeftijdsgenoten uit Noord-Holland. Ook hebben ze minder vaak een ongewenste seksuele ervaring gehad. Dat meldt de GGD Amsterdam woensdag na onderzoek.

Voor het onderzoek werd informatie gebruikt van ruim 5300 jongeren uit Amsterdam en Diemen die in het schooljaar 2010/ 2011 in Amsterdam in de tweede klas van het voortgezet onderwijs zaten. Het onderzoek wijst uit dat ruim twintig procent van de jongeren wel eens heeft gerookt. Ongeveer vier procent probeerde al eens drugs uit, in vrijwel alle gevallen ging het om cannabis.

Verder heeft bijna een kwart van de tweedeklassers wel eens alcohol gedronken. Ongeveer een op de 25 jongeren had een ongewenste seksuele ervaring, variërend van zoenen en intiem betasten tot geslachtgemeenschap.

Amsterdamse jongeren doen het niet op alle punten beter dan hun leeftijdsgenoten uit Noord-Holland. Zo beweegt slechts zestien procent van de Amsterdamse jongeren gemiddeld een uur per dag en zijn ze met bijna veertig procent vaker slachtoffer van criminaliteit.

Het onderzoek wijst verder uit dat ruim een op de vijf jongeren negatief staat tegenover homoseksuele schoolgenoten. Turkse en Marokkaanse tieners hebben het vaakst een negatieve houding ten opzichte van homoseksualiteit. Er zijn ruim vier tot vijf keer zo veel Turkse en Marokkaanse als Nederlandse leerlingen met een afwijzende houding. Ook vmbo'ers staan er vaker afwijzend tegenover dan havisten en vwo'ers.