Normal_11717

LEIDEN - De gloednieuwe Italiaanse ambassadeur, Francesco Azzarello, bracht woensdag 23 mei een bezoek aan Universiteit Leiden. In krap twee uur maakte hij kennis met de opleiding Italiaanse taal en cultuur, en mocht hij in de universiteitsbibliotheek door enkele eeuwenoude Italiaanse handschriften bladeren.

"Toen we hoorden dat de ambassadeur onze universiteit zou komen bezoeken waren we overdonderd en trots," aldus Roberta D'Allessandro, hoogleraar Italiaanse taal en cultuur, in haar welkomstspeech in de Faculty Club. Tijdens een mooie PowerPointpresentatie geeft D'Allessandro in vloeiend Engels - er zijn ook niet-Italiaanssprekenden bij - een globale indruk van de opleiding. Azzarello luistert aandachtig en maakt af en toe een notitie.

Dialectonderzoek
D'Allessandro benadrukt hoe belangrijk het dialectonderzoek is, waar Leiden veel in investeert. Het Italiaans kent tientallen dialecten en subdialecten waarover nog maar weinig is gedocumenteerd. Door uitvoerig onderzoek te doen ontstaat er in Leiden langzaam maar zeker een dialectendatabase die wereldwijd haar gelijke niet kent.

Taal van de cultuur
Als Azzarello het woord neemt zegt hij onder de indruk te zijn. "Ik weet dat Leiden een van de oudste en meest prestigieuze universiteiten ter wereld is, met een belangrijke sectie Italiaans. Het bestuderen van de Italiaanse taal is alleen maar aan te moedigen, want het Engels mag dan de wereldwijde communicatietaal zijn; het Italiaans is de taal van de cultuur."

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen