Normal_11662

AMSTERDAM - Vorig jaar nam de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) het nieuwe centrale studentenportaal VUnet en het achterliggende studenteninformatiesysteem in gebruik, waarbij studenten alles kunnen regelen wat ze binnen de VU voor hun studie nodig hebben. Internationaal ICT-onderzoeks- en adviesbureau Gartner schreef een ‘best practice case study' over de manier waarop de VU het nieuwe systeem ontwikkelde.

De afgelopen jaren werkten veel VU-medewerkers intensief samen aan dit complexe project, met als resultaat een volledig nieuwe inrichting van de ondersteuning van het onderwijsproces en studeren aan de VU, van inschrijven tot afstuderen. De VU is de eerste universiteit in Nederland die een dergelijk geïntegreerd systeem heeft geïntroduceerd. VU-medewerkers hebben een essentiële rol gespeeld bij het uitdenken en inrichten van het systeem. Daardoor zijn de werkprocessen in het nieuwe systeem zoveel mogelijk geoptimaliseerd.

Volgens Gartner is het ontwikkeltraject van VUnet succesvol verlopen doordat binnen het project heel duidelijk was hoe beslissingen over planning en budget genomen moesten worden. Daarnaast slaagde de VU erin om alle diensten en faculteiten die bij het project betrokken waren op een lijn te krijgen. Ook had de VU geleerd van eerdere ICT-projecten bij de VU en andere universiteiten en greep op tijd en adequaat in bij tussentijdse problemen. Verder heerste tijdens het project een sfeer van goed werken, plezier hebben en leren van ervaringen waardoor een echte teamspirit ontstond.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen