Normal_11651

MAASTRICHT - Prof. mr. René de Groot is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De Groot is hoogleraar Rechtsvergelijking en het Internationaal Privaatrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en viert in 2012 zijn dertigjarig ambtsjubileum bij de Universiteit Maastricht (UM).

De Groot is een van de pioniers die de juridische opleiding hebben opgebouwd en vormgegeven en vervulde verschillende bestuurlijke functies waarmee hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de groei en bloei van de faculteit. Gistermiddag werd hem het lintje opgespeld door burgemeester Onno Hoes van Maastricht.

De Groot heeft wezenlijk bijgedragen tot het succes van de European Law School, opgericht in 1995 en nu een van de meest succesvolle internationale en Europees georiënteerde juridische opleidingen. Daarnaast is hij een wereldwijd bekende expert op het gebied van het nationaliteitsrecht. Hij heeft op dat gebied talloze rechtsvergelijkende publicaties en vele promovendi. Op grond van zijn talloze bijdragen is hij door de Raad van Europa als expert voor de Commissie Nationaliteitsrecht gevraagd.

Sinds 1982 bestudeert hij ook het recht van de islam, met name de invloed van het islamitisch recht op de Nederlandse rechtsorde. Dit onderwerp is ook tot heden van uiterst maatschappelijk belang.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen