Normal_11615

AMSTERDAM - De prestigieuze ENI Renewable and Non-Conventional Energy Prize 2012 is gistermiddag toegekend aan AMOLF directeur prof.dr. Albert Polman, sinds maart 2012 als hoogleraar Photonic materials for photovoltaics verbonden aan het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam (UvA), en zijn collega van Caltech, prof.dr. Harry Atwater.

Beide professoren ontvangen deze prijs voor hun onderzoek aan efficiënte zonnecellen gebaseerd op een nanofotonisch ontwerp. De jury heeft hun kandidatuur voor de prijs beoordeeld als "outstanding and fully deserving the Prize". De prijs, een geldbedrag van 200.000 euro, wordt op 15 juni in Rome uitgereikt, in aanwezigheid van de Italiaanse president.

'Light management'
Het onderzoek van Polman en Atwater richt zich op twee belangrijke problemen in de zonneceltechnologie: 1) conventionele zonnecellen zetten niet al het zonlicht om in elektriciteit, en 2) zonnecellen zijn relatief duur vanwege hoge materiaalkosten. Deze problemen zijn deels op te lossen door het beter opvangen en absorberen van zonlicht in de zonnecel. Polman en Atwater noemen dit ‘light management', een term die inmiddels wereldwijd in het zonnecelonderzoek wordt gebruikt.

Polman en Atwater hebben aangetoond dat door toepassing van slimme nanostructuren in de zonnecel de verschillende kleuren van het licht beter opgenomen worden, en het licht veel efficiënter in elektriciteit wordt omgezet. Daardoor kunnen zonnecellen ook veel dunner worden, waardoor de productiekosten afnemen. Dit is van groot belang voor zonnecellen die worden gemaakt van schaars natuurlijk materiaal. De nanotechnieken kunnen bovendien op grote schaal worden toegepast.

De ENI Award
De ENI Awards worden sinds juli 2007 uitgereikt door het Italiaanse olie- en gasbedrijf ENI voor vernieuwende ideeën voor een beter gebruik van energiebronnen, ter promotie van milieu-onderzoek en als stimulans voor jonge onderzoekers.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen