Normal_11607

DEN HAAG - De instroom van internationale studenten is goed voor de Nederlandse staatskas, blijkt uit het onderzoek dat het Centraal Planbureau in opdracht van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, heeft uitgevoerd. Wanneer 19 procent van de internationale studenten in Nederland blijft, dan levert dat Nederland jaarlijks 740 miljoen euro op. Ook leveren zij een belangrijke bijdrage aan een ambitieuzere studiecultuur.

Maar het CPB ziet ook andere voordelen van de instroom van internationale studenten zoals meer keuzemogelijkheden voor studenten, verbetering van de onderwijskwaliteit en het leggen van nieuwe internationale economische, politieke en culturele relaties voor de toekomst. Bovendien worden Nederlandse studenten door de aanwezigheid van internationale studenten beter voorbereid op de internationale arbeidsmarkt. De VSNU, vereniging van universiteiten, is verheugd over de uitkomsten van dit onderzoek.

De VSNU pleit voor het krachtig stimuleren van internationale mobiliteit. Nederland moet aantrekkelijker worden internationale studenten en promovendi. Alleen dan kan Nederland zijn internationale positie als kennissamenleving handhaven en uitbouwen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen